Semmelweis (Magyar)

GB English

Opera egyéni hangra, női kórusra és zenekarra

Raymond J. Lustig és Matthew Doherty

 

“powerfully resonant…gripping”  — New York Music Daily
“alternately austere and lustrous…otherworldly” — Lucid Culture

 

LOOK/LISTEN SELECTIONS

SEMMELWEIS SHORT TRAILER from Ray Lustig on Vimeo.

 

Az Operáról

A Semmelweis, egy jelenleg opera Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty író műve, amelyet a tizenkilencedik századi szülész-nőgyógyász Semmelweis Ignác (1818-1865) tragikus története ihletett, aki bár felfedezte egy pusztító járvány gyógymódját, de az egyszerű megoldásról nem sikerült meggyőznie a világot  és egyedül halt meg egy elmegyógyintézetben. A mű kiinduló pontja Dr. Semmelweis belső pszichéje ahogy válaszok után kutat, egyre inkább kétségbe esik és végül a több ezer anyától kísértve akiket nem tudott megmenteni, megőrül . Ez a feszültség azt a témát engedi kibontani, hogy minden, amiről azt gondoljuk hogy tudjuk, mindig durván felborulhat, hogy a mai “igazságok” egy nap talán teljesen megdőlnek, és ami megdönti őket, végül szintén megdől majd. A Semmelweis születésének közelgő 200. évfordulója (2018) fontos alkalmat ad arra hogy elgondolkodjunk az intuíció rejtélyén, kollektív bölcsességünkön, a zsenialitás és hübrisz közti feszült kapcsolaton vagy az emberi haladás kacskaringó, rendetlen menetén.

A SEMMELWEIS az egy új 80 perces mű, egy folytonos dal ciklusként előadva, ami a történet cselekményét valamint történelmi dokumentumokat vesz alapul.  A “történetet” a szimbólumok vezérlik, és a mozgás, a rendezés, a világítás valamint a kivetítések szorosan illeszkednek ehhez, hogy közvetítsek az alapvető narratíva körvonalait. Az opera három szólistára, női kórusra (minimum 8 hang), hegedűre, harmonikára, billentyűsökre (zongora, orgona, cseleszta), bőgőre, elektronikus hangelemekre és a kórus tagjai által a színpadon játszott hangszerekre (zene dobozok, harmonikák, harangok, éneklő tálak és más egyszerű ütős hangszerek) lesz szerezve.

A zenei és drámai súly a műben nagyrészt  a korusé, akik a Semmelweis gyengülő elméjét kisértő különböző nőket ábrázoljak (betegeket, anyákat, bábákat, ápolónőket és a feleségét). A darab egy leginkább zökkenő mentes érzésre törekszik a zenében, amely a hangszeres vagy a szöveg nélküli kórusi elemekből szövődik , amely lehetővé teszi hogy ebből a dalszerű áriák kiemelkedjenek. A színpad kép és a rendezés absztrakt, a mű legalkalmasabb kortárs előadó-művészeti helyeken, zenés színházi helyszíneken, valamint kis-közepes operaházakban való bemutatásra.

A SEMMELWEIS projekt az American Opera Projects és a Composers and the Voice művésztelep kezdeményezésére jött létre.  Számos korai műhely bemutatót az AOP nagylelkű támogatásával vittük színre a Brooklyn-i Galapagos Art Space-ben , a New York-i HERE Arts-ban, a New York-i Orvostudományi Akadémián és a Brooklyn-i South Oxford Space-ben a kimagasló Jonathan Miller rendezésében. További támogatást nyújt még az Alfred P. Sloan Alapítvány, az Ensemble Studio Theater, a Musiktheater Wien, és Dr. Warren Widmann.

 

Egy kis történelmi háttér

Bécs, 1848 környéke. A magyar származású szülész-nőgyógyász Semmelweis Ignác Europa egyik vezető kórházában a bécsi Algemeine Krankenhaus-ban dolgozva, megpróbálja élete valamennyi tapasztalatát felhasználni miközben küzd, hogy megoldást találjon a történelem egyik legpusztítóbb gyermekágyi láz járványára ami rettenetes számban gyilkolja az anyákat. De a világot meggyőznie az egyszerű megoldásról nem csak a merev becsi status quo ellen lesz óriási harc, hanem  saját legbelső démonai ellen is.

A halálos kor elleni küzdelem arcvonalában dolgozva, és évtizedekkel azelőtt, hogy Lister, Pasteur és Koch megalkották volna a betegségek csira elméletet – Semmelweis Ignác a sötétben küzd, hogy megértse a betegség terjedésének furcsa mintáját amit megfigyelni vél. Miért veszítenek el több nőt a briliáns orvosai mint a bábák a szomszéd szobában? Miért nem lényegesebb faktor a láz továbbításában a betegek fizikai közelsége?

Egy közeli barátjának és kollégájának Jakob Kolletschkanak a tragikus halála értékes nyomott rejt, de a zavarba ejtő válasz megtalálásához mindenütt kell kutatnia, hogy eljusson az elméje mélyére, a saját múltjába és mások történeteibe, hogy ott furcsa és néha fájdalmas emlékekkel szembesüljön ahhoz, hogy végül meglássa a nyugtalanító választ – miszerint maguk az orvosok terjesztik a lázat, gyógyító kezeiken hordozva az ismeretlen részecskéket a boncolt hullákról az egészséges nők testébe. Mivel ezekre a titokzatos részecskékre nincs magyarázata, nincs ereje bizonyítani az orvosi intézmény rendszernek ezt a borzasztó igazságot. Minden újabb halál eset kezd gyilkosságnak tűnni, és a halott nők kísértetei végül az őrületbe kergetik.